Mauste-pentueen päiväkirja


10.02.2006
29 vrk
Tänään ultraäänitutkimus kertoi kevätpentuja olevan tulossa. Selkeästi rauhoittunut Emma viihtyy omissa oloissaan ja nauttii tyytyväisenä elämästään. Odottava äiti rupeaa syömään tarpeisiinsa sopivaa vahvempaa muonaa.
23.02.2006
42 vrk
Pyöristyvä Emma voi hyvin. Odottavalla koiramammalla on kova ruokahalu ja kuppi tyhjenee alta aikayksikön. Kotosalla Emma lepäilee ja unelmoi omissa maailmoissaan, ulkoilulenkeillä neiti haluaa jo päättäväisesti kulkea omaa tahtiaan. Uusintamadotuksesta on huolehdittu.
06.03.2006
53 vrk
Emma on tullut kasvattajan luo synnytystä varten. Tuttujen ihmisten ja tuttujen koirien parissa Emma on heti kuin kotonaan ottaen luontevasti oman paikkansa laumassa. Odottavan äidin muodot ovat muhkistuneet ja pentujen potkut tuntuvat vatsanpeitteiden läpi. Kolmesta päivittäisestä kunnon ateriasta huolimatta Emmalla on nälkä ja aina isäntäväen mennessä keittiöön Emmakin ilmestyy paikalle ylimääräisen ruuan toivossa.
09.03.2006
56 vrk
Emma osallistuu iloisena ja reippaana metsälenkeille perheen muiden koirien kanssa pysyen hyvin vauhdissa mukana. Kipakassa pakkasessa ulkoillessaan Emmalla on yllään lämmin mantteli, joka suojaa paljasta vatsaa sekä herkkiä nisiä, joissa maidoneritys on jo käynnistynyt. Pesäntekoviettiään Emma ilmentää kaivelemalla mattoja ja tekemällä niistä epämääräisiä myttyjä. Pentulaatikko on valmiiksi koottuna keittiössä ja lämmönseuranta on aloitettu.
13.03.2006
60 vrk
Emma tiputtelee lattioille maitoa ja karvojaan. Ruokailu tapahtuu pentulaatikossa. Kömpelöstä olemuksestaan huolimatta Emma on pirteä ja nauttii ulkoilutuokioista. Liikkuvaiset pennut venyttävät äitinsä vatsanahkaa ja potkivat tomerasti kylkiä. Madotus on jälleen menossa.
14.03.2006
61 vrk
Myöhäisillan viimeiset mittaukset kertovat selkeästi Emman lämmön olevan laskusuunnassa, joten synnytys on vähitellen käynnistymässä.
15.03.2006
62 vrk
Emma läähättelee ja tekee pesää sekä vaeltelee rauhattomana ympäriinsä. Ulos pihalle pitää päästä vähän väliä tarpeiden tekoa varten. Iltaa kohden näyttäytyy limaa ja kirkasta sikiövettä.
16.03.2006
63 vrk
Emman ja Patmanin mustat pennut syntyivät täsmällisesti lasketun päivän aamuna. Emma pyöräytti ripeässä tahdissa maailmaan yhden uroksen ja neljä narttua. Reippaat pennut ovat hyvänkokoisia painojen ollessa syntymäjärjestyksessä 510 g, 460 g, 500 g, 470 g ja 515 g. Emmalla on runsaasti maitoa ja pikkuiset imevät suurella antaumuksella. Patmanin omistajalle on soitettu iloisesta perhetapahtumasta. Illalla Emman ollessa ulkona muut koirat pääsevät valvotusti tutustumaan uusiin tulokkaisiin. Alma ja Elsa nuuhkivat kiinnostuneesti emännän esittelemiä pentuja, Frida käy vain toteamassa tilanteen. Eetu rupeaa häntä heiluen innoissaan juttelemaan pennuille haluten tehdä lähempää tuttavuutta.
17.03.2006
1 vrk
Pennut syövät ja nukkuvat ja pentulaatikossa vallitsee rauha ja hiljaisuus. Nälkä saa pikkuiset osoittamaan kovaäänisesti mieltään ja ruokaa on tultava heti. Pentulaatikon karkealla matolla pennut ryömivät kovaa vauhtia äitiä ja ruokaa etsien. Emma on tiiviisti jälkeläistensä luona eikä millään malttaisi lähteä edes ulos tarpeilleen. Neljään ruokintakertaan siirtyminen on Emmalle iloinen yllätys. Pentujen painot ovat lähteneet mukavasti nousuun ja napavarret ovat irronneet.
19.03.2006
3 vrk
Pennut kasvavat ja kehittyvät hurjaa vauhtia. Painot nousevat hienosti ja ruokailun päätyttyä kylläiset pennut muistuttavat muodoltaan päärynää. Pikkuiset venyttävät ja kiskovat reippain ottein emän nisiä niitä samalla tassuillaan tomerasti polkien ja rytmikkäästi imien. Emma huolehtii hyvin jälkeläisistään pitäen pennut sekä pentulaatikon puhtaina. Muut koirat antavat Emman olla rauhassa pentujensa kanssa. Ensimmäinen pentu onnistuu ryömimään matalan laidan yli.
20.03.2006
4 vrk
Pentujen nukkuessa Emma suostuu hetkeksi poistumaan pentulaatikosta, mutta pienikin vingahdus saa mamman kiireesti syöksymään jälkeläistensä luo. Pennut pystyvät ryömiessään jo kohottautumaan etujalkojensa varaan ja liikkuminen tehostuu entisestään.
22.03.2006
6 vrk
Pennut ovat tuplanneet syntymäpainonsa, ei mikään ihme moisella syömisellä! Jäntevyyttä ja vantteruutta on tullut lisää ja pikkuiset ponnistelevat kovasti yrittäessään päästä pystyyn siinä kuitenkaan onnistumatta. Kynnet on leikattu ensimmäistä kertaa. Emman ollessa poissa pentulaatikosta muut koirat piipahtavat tervehtimässä pentuja.
23.03.2006
7 vrk
Emman lämpö on pysynyt normaalina ja synnytyksen jälkeinen lämmönseuranta on lopetettu. Pentujen nukahdettua tyytyväisinä ruokailun jälkeen Emma poistuu jo pidemmäksi aikaa jälkeläistensä luota seurustellakseen muiden perheenjäsenten kanssa. Pennut ovat ilmaisseet osaavansa vienosti haukkua.
24.03.2006
8 vrk
Pennuille on muodostunut selkeä vuorokausirytmi, jossa syöminen, nukkuminen ja lyhyt valveillaoloaika vuorottelevat. Rytmiin kuuluu myös kovaääninen metelöinti aamuyöstä nälkäisten pentujen hamutessa ruokaa. Urospentu lähtee ensimmäisenä porukasta liikkeelle neljällä tassulla, ensiaskeleet päättyvät pikaiseen kumoon kellahtamiseen.
26.03.2006
10 vrk
Emma on tarkka ja huolellinen äiti, joka hoitaa esimerkillisesti pentujaan. Ruoka maistuu imettävälle mammalle ja maitoa tulee runsaasti. Nappuloiden lisäksi Emma saa kuppiinsa höysteeksi mm. jauhelihaa, raejuustoa tai keitetyn munan. Uroksen ja toiseksi pienimmän nartun silmät ovat avautuneet.
28.03.2006
12 vrk
Pentujen syntymäpainot ovat kolminkertaistuneet ja vaaka rupeaa käymään ahtaaksi. Kaikkien pikkuisten silmät ovat avautuneet ja kirkkaansiniset uteliaat katseet seuraavat uutta jännittävää maailmaa. Pennut harjoittelevat ahkerasti kävelemistä, meno on vielä epävarmaa ja huojuvaa. Naperot ovat myös oppineet tuottamaan erilaisia ääniä ja pentulaatikosta kuuluu vaihdellen kurnutusta, murinaa, vingahtelua ja kiljumista. Ensimmäiset jalalla rapsutukset sekä hännänheilutukset on myös nähty.
30.03.2006
14 vrk
Pentulaatikkoa on laajennettu, jotta pienet noutajanalut pääsevät paremmin treenaamaan uusia motorisia taitojaan. Kävely, seisominen ja istuminen sujuvat jo kaikilta. Naperot osaavat myös tehdä tarpeensa ilman äidin apua - lätäkkö syntyy helposti, isompi tuotos vaatii hieman pinnistämistä. Painimisen tapaista alkeellista leikkimistä on havaittavissa.
01.04.2006
16 vrk
Pentujen korvat ovat avautumassa, sillä lähellä tapahtuva imurointi herättää huomiota. Nujakointileikit murinan kera kuuluvat päivän ohjelmaan.
03.04.2006
18 vrk
Pentujen ensimmäinen madotus sujui hyvin, lääketahna suuhun ja kunnon maitohörpyt päälle. Myös Emma madotettiin. Pentulaatikossa olevat pehmolelut on noteerattu ja haisteltu. Maitohampaat ovat puhkeamassa.
05.04.2006
20 vrk
Kasvattaja istuu pentulaatikossa ja leikkii pikkuisten kanssa. Uteliaat pennut tutkivat vaatteita, kiskovat paitaa ja maistelevat tohveleita. Kynsien leikkuu on jälleen ajankohtainen.
06.04.2006
21 vrk
Ensimmäinen kiinteä ateria paistijauhelihasta otetaan ilolla vastaan ja pennut maiskuttelevat innoissaan uudesta ruokalajista nauttien. Neulanterävät maitohampaat ovat puhjenneet. Naperot juoksevat ja pomppivat keskenään äänekkäästi kiljuen. Painileikit ovat suosittuja.
08.04.2006
23 vrk
Pennut pyrkivät pois pentulaatikosta ja kovimmat kiipeilijät onnistuvat pääsemään laidan yli. Kun suuret seikkailijat huomaavat kavereitten olevan toisella puolella syömäpuuhissa äidin luona, seuraa kova huuto. Lyhyessä ajassa pennut ovat myös oppineet, että tarpeet tehdään sanomalehdelle. Lelut ovat ruvenneet kiinnostamaan ja niitä kannetaan ja ravistellaan.
11.04.2006
26 vrk
Emänmaidon lisäksi pennut saavat aamulla ja illalla jauhelihanappulamössöä omista pikku kupeistaan. Ateriointi sujuu yllättävän siististi ja kupit tyhjenevät reipasta tahtia. Luoksetuloharjoitukset on aloitettu yhdistämällä pillitys ruuan antoon. Tunnollisena äitinä Emma siivoaa edelleen jälkeläistensä jätökset.
12.04.2006
27 vrk
Pennut kokeilevat uutta purukalustoaan myös sisaruksiinsa ja pentulaatikosta kuuluu sydäntäsärkeviä kiljahduksia naskalihampaiden osuessa kohteeseensa. Suosituin maalitaulu on nukkuvan kaverin korva. Pennut piipahtivat ensimmäistä kertaa ulkona haistelemassa pihan tuoksuja, myös vesilätäkkö piti käydä tutkimassa. Uudessa ympäristössä naperot pysyttelivät tiiviisti kasvattajan lähellä.
15.04.2006
30 vrk
Pennut saavat kolmasti päivässä nappulamössöä, joka katoaa pikku kitoihin iloisen maiskutuksen säestämänä. Äiti antaa maitoannoksen jälkiruuaksi. Imetystuokiot ovat lyhentyneet, sillä Emma on todennut jälkeläistensä hainhampaat jo hieman epämukaviksi. Pennuilla on käynyt vieraita, kun tulevat omistajat ovat olleet tutustumassa uuteen perheenjäseneensä.
18.04.2006
33 vrk
Ulkoilutuokiot kuuluvat pentujen päivittäiseen ohjelmaan. Pihalla suuren kiinnostuksen kohteena ovat rännit, joita tutkitaan moneen otteeseen. Pillikutsun merkitys on sisäistetty ja pilli toimii myös ulkona - vihellyksen kuullessaan pennut pinkovat vinhaa vauhtia kasvattajan luo. Ruokintakertoja on lisätty neljään ja toinen madotus on suoritettu.
21.04.2006
36 vrk
Pennut saivat ulkoilun lomassa kukin vuorollaan tutustua kaniin, joka oli sijoitettu pihalle. Pitkäkorvainen otus herätti suurta kiinnostusta ja kania tutkittiin hartaasti.
23.04.2006
38 vrk
Tänään pennut tekivät tuttavuutta variksen kanssa. Pienen haistelun jälkeen kaikki tarttuivat isoon lintuun, jota sitten kannettiin tai raahattiin pitkin pihaa.
24.04.2006
39 vrk
Keittiökaapistojen nupit ovat pentujen mielestä mukavaa järsittävää, meidän onneksemme nupit ovat metallia. Sanomalehtien repiminen pieneksi silpuksi on myös osoittautunut suosituksi ajanvietteeksi. Ulkona naperoiden saalistusviettiä testattiin pentudummylla, jota kaikki hetken päästä myös hienosti kantoivat.
26.04.2006
41 vrk
Pentujen kasvaessa ja kehittyessä sekä valveillaoloajan lisääntyessä meno sen kuin kiihtyy ja naperot vaativat yhä enemmän toimintaa. Sisällä otetaan hurjia juoksuspurtteja ja ulkona laajennetaan rohkeasti reviiriä sekä tehdään tutkimusretkiä auton alle. Pihan kevätkunnostukseen avuliaat pennut osallistuvat kaivamalla kuoppia. Täysinäinen vesikuppi toimii noutajanalkujen mielestä erinomaisesti myös uima-altaana.
27.04.2006
42 vrk
Iso lokki oli mielenkiintoinen, mutta laajalle leviävät siivet hankaloittivat kantamista etenkin, kun pennut yrittivät tarttua lintuun seisomalla hajareisin sen päällä.
28.04.2006
43 vrk
Pennut ovat osoittautuneet hyvin tasaisiksi niin ulkomuodoltaan kuin luonteeltaan. Iloiset ja sosiaaliset pikku labradorit osallistuvat jokainen yhtä lailla leikkeihin ja rähinöihin, selkeää johtaja- asemaa ei ole kellään. Kaikki ovat myös osoittaneet kiinnostuksensa riistaan. Erinäisten pohdintojen jälkeen on nyt päätetty, kuka mihinkin kotiin lähtee.
29.04.2006
44 vrk
Ohjelmassa oli Mari Tikan suorittama tunnistusmerkintä ja samalla pennut pääsivät ensimmäiselle autoajelulleen. Reissu sujui mukavasti.
30.04.2006
45 vrk
Pentujen laukauksensietokykyä testattiin starttipistoolilla kesken leikkituokion. Ensimmäinen laukaus herätti kiinnostusta, toiseen ja kolmanteen paukkuun ei muiden puuhien lomassa edes reagoitu.
02.05.2006
47 vrk
Pennut saivat haistella ja maistella hirvenverta. Uusi kokemus osoittautui mielenkiintoiseksi.
03.05.2006
48 vrk
Pennut on madotettu kolmannen kerran. Eläinlääkäri Eeva Rautala kävi tarkastamassa reippaat pikku riiviöt ja totesi kaikkien olevan kunnossa.
04.05.2006
49 vrk
Niina ja Ari perheineen kävivät noutamassa Vilman kotiinsa Nurmijärvelle.
05.05.2006
50 vrk
Netta muutti Helsinkiin Ullan ja Miikkan luo.
06.05.2006
51 vrk
Pisin matka uuteen kotiinsa oli Saralla, joka lähti Riitan kyydissä kohti Oulua. Tiina ja Mikko Liedosta kävivät tutustumassa narttupentuun, joka muuttaa ensi viikon lopulla sijoituskotiinsa.
07.05.2006
52 vrk
Annina ja Seppo hakivat Kaffe-pojan kotiinsa Turkuun. Mukana noutoreissulla ollut saksanpaimenkoiranarttu Roxi pääsi heti tutustumaan uuteen kaveriinsa.
10.05.2006
55 vrk
Piakkoin uuteen kotiinsa muuttava iloinen pentu viihtyy hyvin laumassamme. Vanhemmat koirat suhtautuvat kärsivällisesti pennun touhuihin, mutta ärähtävät ja panevat naperon ojennukseen saatuaan tarpeekseen terävistä naskalihampaista. Yksinoloharjoitukset on aloitettu ja sisäsiisteyden opettelukin sujuu helposti, kun pentu pääsee tarpeilleen pihalle. Ruokailutuokiot ovat päivän kohokohtia ja kuppi tyhjenee yhdessä hujauksessa. Pieni dummy on mieluinen noutoesine, jonka pentu hakee innostuneesti pomppien.
12.05.2006
57 vrk
Viimeisenä lähti uuteen kotiinsa Siiri-tyttö, jonka Tiina ja Mikko lapsineen tänään kävivät hakemassa. Toivotamme kaikille pennuille omistajineen onnea ja iloa yhteiselle elämäntaipaleelle!


Alkuun