Lintu-pentueen päiväkirja


22.07.2008
29 vrk
Ultrassa näkyy mukava määrä pentuja. Pinni on selvästi rauhoittunut ja viihtyy enemmän omissa oloissaan. Nisät ovat punertuneet ja kasvaneet. Ruokahalu on lisääntynyt ja muona on vaihdettu Pinnin tarpeisiin paremmin sopivaksi.
12.08.2008
50 vrk
Pinni on tullut kasvattajan luo synnytystä varten. Muodoiltaan muhkistunut iloinen ja pirteä mamma on uudessa ympäristössään kuin kotonaan ja viihtyy erinomaisesti toisten koirien seurassa. Ainoa asia Pinnin ajatuksissa on ruoka ja koira yrittääkin jatkuvasti kerjätä ylimääräisiä makupaloja.
18.08.2008
56 vrk
Lämmönseuranta on aloitettu ja pentulaatikko on valmiiksi koottuna keittiössä. Nisistä erittyy jo hieman maitoa ja Pinni puhdistelee itseään ahkerasti. Mahassa käy melkoinen huiske. Ulkona Pinni tutkii ympäristöä ja kaivaa pesäkoloja.
20.08.2008
58 vrk
Pinnin lämmöt ovat lähteneet laskemaan, joten synnytys rupeaa pikkuhiljaa käynnistymään.
21.08.2008
59 vrk
Aamupäivän aikana Pinni pyöräytti reippaassa tahdissa maailmaan kolme pentua. Sen jälkeen ei sitten tapahtunutkaan mitään ja jouduimme kääntymään eläinlääkärin puoleen. Illalla pentulaatikossa tuhisi kolme ruskeaa ja kaksi mustaa narttua, joten pentue jäi pienemmäksi kuin mitä ultraäänitutkimuksen perusteella olimme osanneet odottaa. Näin ollen kaikille hyvää kotia tarjonneille pennunostajille ei valitettavasti riittänyt pentua.
22.08.2008
1 vrk
Pinni on tavattoman innostunut pennuistaan ja hoitelee pikkuisiaan ahkerasti. Ulkona Pinni tekee pikaisesti tarpeensa päästäkseen mahdollisimman pian takaisin pentulaatikkoon. Tuore mamma valvoo tarkasti pentujen punnitusta vaa'an vieressä seisten ja varmistaa, että kaikki pennut palautetaan takaisin pentulaatikkoon.
24.08.2008
3 vrk
Painot nousevat mukavasti ja pennut pyöristyvät silmissä. Pikkuiset ovat tyytyväisen oloisia ja pentulaatikossa vallitsee rauha ja hiljaisuus. Neljään ruokintakertaan siirtyminen ilahduttaa Pinniä, joka tyhjentää reippaassa tahdissa kuppinsa. Lisukkeena tarjotaan mm. raejuustoa ja jauhelihaa. Mamma on muutaman kerran hellästi kanniskellut pentuja suussaan siirrellen niitä parempaan paikkaan pentulaatikossa - ote on ollut pehmeä kuten kunnon noutajalla tuleekin olla!
27.08.2008
6 vrk
Pennut saavat hyvää jumppaa ryömiessään pentulaatikossa äitiä ja ruokaa etsien. Nälkäiset naperot ilmaisevat tyytymättömyytensä kovaäänisellä vikinällä, joka saa mamman ryntäämään heti apuun. Ulkona Pinni on edelleen kiinnostunut erilaisista kuopista ja koloista, joita ei pettymyksekseen kuitenkaan pääse kaivamaan, koska kaksijalkaiset laumanjohtajat estävät maansiirtohommat.
29.08.2008
8 vrk
Naperot pääsevät liikkumaan hyvin eteenpäin etutassujensa varassa, mutta huterat takatassut eivät vielä kanna riittävästi, joten yritykset nousta neljälle jalalle johtavat kumoon kellahtamiseen ja kiukkuiseen huutoon. Kynnet on leikattu ensimmäistä kertaa ja toimenpide sujui hyvin. Pentujen nukahdettua syömisen jälkeen Pinni poistuu jälkeläistensä luota liittyäkseen muiden seuraan. Kunnon kävelylenkki perheen toisten koirien kanssa tuo Pinnin päivään piristävää vaihtelua.
01.09.2008
11 vrk
Syödesssään pennut taistelevat keskenään ruuasta ja emän nisistä ryömien sisarustensa alla ja päällä sekä työntäen tarvittaessa kaverin sivuun hyvältä ruoka-apajalta. Naperot saavat aikaan erilaisia ääniä, joista kiukkuinen kiljunta nälän yllättäessä on tutuin. Pikkuisille on muodostunut selkeä vuorokausirytmi, jossa syöminen ja nukkuminen vuorottelevat.
05.09.2008
15 vrk
Pentujen silmät ovat avautuneet. Kävelyä harjoitellaan ahkerasti, joskin meno on vielä kömpelöä ja epävarmaa. Pikkuiset nuolevat toinen toisiaan ja osaavat haukkua ja murista. Tarpeiden tekokin onnistuu jo itsenäisesti. Pinni on valtaisista ruoka-annoksistaan huolimatta hoikassa kunnossa ja tuottaa hyvin maitoa lapsukaisilleen. Päiväsaikaan mamma käy pentulaatikossa tarkistamassa tilanteen sekä syöttämässä ja puhdistamassa jälkeläisensä, muu aika kuluu perheen kaksi- ja nelijalkaisten parissa. Yöt Pinni viettää pentujensa kanssa.
07.09.2008
17 vrk
Ohjelmassa oli naperoiden ensimmäinen madotus. Pennut nieleskelivät sormenpäästä tarjotun lääkkeen hieman epäluuloisina lukuunottamatta porukan suursyömäriä, joka otti ilon irti tästäkin ruokailutuokiosta. Myös Pinni madotettiin. Lyhyinä valveillaoloaikoinaan pennuilla on havaittavissa alkeellista leikkimistä ja painimista.
08.09.2008
18 vrk
Tänään jouduimme hyvästelemään mustan neiti A:n. Pennun paino ei noussut kuten olisi pitänyt ja nähtävissä oli muitakin merkkejä, jotka kertoivat, ettei kaikki ollut kunnossa. Hoitoyritykset eivät tuottaneet tulosta, joten oli aika saattaa pieni ystävä Sateenkaarisillalle. Suru ja ikävä on kova. Kiitos eläinlääkäri Hannu Ropposelle ja Eeva Rautalalle.
10.09.2008
20 vrk
Elämä jatkuu vastoinkäymisistä huolimatta. Kasvattamiseen kuuluu niin iloja ja onnistumisen hetkiä kuin suruja ja ikäviä asioita. Iloitsemme jäljellä olevista neljästä reippaasta ja pulleasta pennusta, jotka kasvavat ja kehittyvät hoivissamme. Naperoiden kävely sujuu jo hyvin ja keskinäinen sosiaalinen kanssakäyminen lisääntyy päivä päivältä. Pennut ovat myös alkaneet reagoida ääniin, joka kertoo korvien avautumisesta. Jälkeläisistään tarkka Pinni antaa perheen muiden koirien hetkeksi piipahtaa tervehtimässä pikkuisia.
12.09.2008
22 vrk
Ensimmäinen kiinteä ateria paistijauhelihan muodossa katoaa hetken ihmettelyn jälkeen pieniin kitoihin innostuneen maiskutuksen saattelemana. Pentulaatikossa istuva kasvattaja herättää kiinnostusta ja pennut tulevat haistelemaan ja maistelemaan kaksijalkaista otusta. Myös iso pehmolelu koetaan mielenkiintoiseksi. Hampaat ovat puhkeamassa.
16.09.2008
26 vrk
Pennut heiluttavat pientä saukonhäntäänsä, rapsuttavat jalallaan ja nuolevat kavereitaan. Terävillä piraijanhampailla tutustutaan ympäristöön ja pentuesisarusten kanssa leikkiessä sekä painiessa uusi purukalusto on myös kätevä uhrien kimeistä kiljaisuista päätellen. Tarpeidenteko paperille sujuu jo hyvin, joskin siivottavaa riittää, kun naperot onnistuneen suorituksen jälkeen kellahtavat makaamaan kasan tai lätäkön päälle. Jauhelihanappulamössöä syödään ruokakupista kahdesti päivässä pillinvihellykseen yhdistettynä luoksetulon opettamiseksi. Pennuilla on ollut vieraita, kun tulevat omistajat ovat käyneet tutustumassa uuteen perheenjäseneensä.
19.09.2008
29 vrk
Meno pentulaatikossa kiihtyy ja valveilla ollessaan pennut touhuavat ja leikkivät reippaasti keskenään. Pöytätavatkin ovat siistiytyneet, joskin pienet tassut helposti eksyvät myös ruokakippoon. Kynsiä on leikattu useaan otteeseen. Naperot piipahtivat ensimmäistä kertaa ulkona ja pihalla riitti ihmettelemistä.
22.09.2008
32 vrk
Nappulamössöä nautitaan neljästi päivässä ja jälkiruuaksi otetaan kunnon maitohörpyt. Pinni imettää seisaaltaan eikä viihdy pentulaatikossa kovin pitkään, sillä jälkeläisten hainhampaat alkavat jo tuntua hieman ikäviltä. Toinen madotus on suoritettu.
24.09.2008
34 vrk
Saimme Evirasta neiti A:n tutkimustulokset, jonka mukaan pennulla oli vikaa sekä sydämessä että munuaisissa. Mitään ei olisi ollut tehtävissä, joten ratkaisumme pennun päästämiseksi pois oli oikea.
25.09.2008
35 vrk
Pennut ulkoilevat pihalla useita kertoja päivässä joko keskenään tai perheen muiden koirien kanssa. Naperot yrittävät etsiä nisiä vanhempien koirien vatsan alta, mutta lopettavat touhun saadessaan osakseen närkästynyttä murinaa. Riistaan tutustuminen aloitetaan variksella, jota kaikki innokkaasti tutkivat.
28.09.2008
38 vrk
Leluja kannetaan ja niille tehdään tarmokkaita tapporavistuksia. Taisteluleikit ovat suosittuja ja varsin tasaväkiset pennut ovat vuorollaan altavastaajina ja päällepäsmäreinä. Pihalla olo haisteluineen ja monine aktiviteetteineen väsyttää pikkuiset, jotka ulkoilun jälkeen nukkuvat sikeästi monta tuntia. Esittelyvuorossa on lokki, jota pennut liikuttavat siivistä vetämällä.
01.10.2008
41 vrk
Pennut nukkuvat keskenään rauhallisesti koko yön herätäkseen taas aamulla pirteinä uuteen päivään. Pihalla tutustutaan sorsan ja metson siipeen sekä pentudummyyn. Erityisen mieluisaksi osoittautuu kani, jota pennut innoissaan raahaavat korvista ja jaloista. Luoksetulo pillillä sujuu hyvin sekä sisällä että ulkona.
03.10.2008
43 vrk
Pentujen suhtautumista laukauksiin on testattu starttipistoolilla. Noutajanalut kuuntelivat uteliaina pamauksia ja jatkoivat sitten omia puuhiaan.
06.10.2008
46 vrk
Pihalla testattiin pentujen noutohalua, joka todettiin kaikilla hyväksi. Maassa oleva pieni dummy kiinnosti ja se otettiin spontaanisti suuhun sekä palautettiin pillityksen säestämänä kasvattajalle. Kolmas madotus on menossa.
08.10.2008
48 vrk
Eläinlääkäri Eeva Rautala kävi tarkastamassa pennut ja totesi kaikki hyväkuntoisiksi ja reippaiksi. Samassa yhteydessä naperot sirutettiin.
09.10.2008
49 vrk
Pennut pääsivät autoilemaan ja reissu sujui mukavasti. Päivän ohjelmaan kuului myös tutustuminen vereen, jota pikkuiset kiinnostuneina haistelivat ja maistelivat. Illalla Heidi kävi labbistyttö Halin kanssa hakemassa Lempin uuteen kotiinsa Lohjalle, jossa muu perhe jo malttamattomana odotti pientä tassuttelijaa.
11.10.2008
51 vrk
Aino matkasi Tainan kyydissä omaan kotiinsa Kuopioon.
13.10.2008
53 vrk
Martta lähti Tiinan ja Mikon kanssa kohti Lietoa. Mukana noutoreissulla oli labbistyttö Siiri.
14.10.2008
54 vrk
Viimeisenä lähti omaan kotiinsa Nummelaan Hansu-tyttö, jonka Mari ja Jyrki tänään kävivät noutamassa. Toivotamme onnellista tulevaisuutta kaikille pikku tassuttelijoille uusine omistajineen!


Alkuun