Eksoottiset hedelmät -pentueen päiväkirja


02.01.2011
0 vrk
Siirillä ja Aamoksella on ensitreffit. Nuoripari innostuu kovasti toisistaan ja hetken tutustumisen jälkeen mennään itse asiaan. Astutus sujuu helposti, nopeasti ja vaivattomasti.
04.01.2011
2 vrk
Siirin ja Aamoksen toinenkin tapaaminen onnistuu hienosti.
31.01.2011
29 vrk
Ultrassa näkyy mukava määrä pentuja. Siirin käytös on muuttunut ja nisät ovat kasvaneet ja punertuneet. Ruoka on vaihdettu Siirin tarpeisiin paremmin sopivaksi.
17.02.2011
46 vrk
Siiri on tullut kasvattajan luo mammalomalle. Tuttujen ihmisten ja tuttujen koirien parissa Siiri on kuin kotonaan ja ottaa luontevasti oman paikkansa laumassa. Odottava äiti on reipas ja voi hyvin. Sisällä Siiri lepäilee ja seuraa tilannetta, ulkona meno on kasvaneen vatsan myötä jo selvästi rauhoittunut.
22.02.2011
51 vrk
Paukkupakkasten hellitettyä päästään kunnon lenkille. Siiri pysyy hyvin muun joukon mukana nauttien aurinkoisesta talvipäivästä. Lämmin mantteli suojaa vatsaa ja nisiä.
26.02.2011
55 vrk
Siirillä on kömpelö olo muhkean vatsansa kanssa. Liikunta on rauhallista ja se tapahtuu Siirin ehdoilla. Pentujen potkut näkyvät selvästi vatsanpeitteiden päältä, myllerrys mahassa on melkoinen. Ruoka maistuu odottavalle äidille erinomaisesti, mutta ylimääräisten makupalojen kerjäämistä ei ole vastoin kaikkia odotuksia ilmennyt. Siirin päivittäisiin hommiin kuuluu lehden noutaminen postilaatikolta ja lukupaketin kantaminen sisään.
28.02.2011
57 vrk
Pentulaatikko on kasattuna valmiiksi keittiöön ja Siiri totuttelee uuteen asuinympäristöönsä. Lämmönseuranta on aloitettu ja viimeinen synnytystä edeltävä madotus on menossa. Pentumäärä on tarkistettu tiineysröntgenissä. Siiri on iloinen ja pirteä.
05.03.2011
62 vrk
Siirin lämpö on laskusuunnassa, joten synnytys rupeaa pikkuhiljaa käynnistymään. Päiväruokakaan ei oikein maistunut, mikä sekin enteilee h-hetken lähestyvän. Ulkona Siiri toteuttaa pesäntekoviettiään etsiskelemällä sopivia koloja ja sisällä mylläämällä mattoja.
06.03.2011
63 vrk
Siirin ja Aamoksen pennut, 1 keltainen ja 2 mustaa urosta sekä 1 keltainen ja 4 mustaa narttua, syntyivät laskettuna päivänä. Siiri pyöräytti reippaassa tahdissa maailmaan 7 pentua. Sen jälkeen seurasi pitkä tauko ja kävimme tarkistuttamassa tilanteen eläinlääkärissä. Kun synnytysesteenä ollut kuollut pentu oli saatu ulos, putkahti viimeinen pentu nopeasti maailmaan. Pennut ovat terhakkaita ja hyvänkokoisia painojen ollessa syntymäjärjestyksessä 410 g, 515 g, 395 g, 450 g, 475 g, 430 g, 455 g ja 390 g. Siiri hoitaa pikkuisiaan antaumuksella.
07.03.2011
1 vrk
Pentujen elämä on syömistä ja nukkumista. Siiri on rauhallinen ja varma äiti, joka huolehtii esimerkillisesti jälkeläisistään ja reagoi pienimpäänkin inahdukseen. Siiri ei malttaisi poistua hetkeksikään pentulaatikosta ja ulkona Siiri tekee pikaisesti tarpeensa päästäkseen taas nopeasti takaisin pikkuistensa luo. Ruokakin tarjoillaan Siirille pentulaatikkoon.
08.03.2011
2 vrk
Siiri syö neljästi päivässä ja ruokakuppiin lisätään mm. raejuustoa, raakaa jauhelihaa, keitettyä munaa ja tonnikalaa, sillä ison pentueen imetys on melkoinen urakka, joka vaatii kunnon eväät.
09.03.2011
3 vrk
Pentuja käsitellään päivittäin kasvattajan toimesta ja Siiri suhtautuu asiaan luottavaisesti. Myös punnitus kuuluu päivän ohjelmaan. Naperot imevät tarmokkaasti ja pyöristyvät silmissä. Jälkeläisten nukkuessa Siiri poistuu hetkeksi pentulaatikon ulkopuolelle.
12.03.2011
6 vrk
Pennut kasvavat ja vankistuvat päivä päivältä. Valveilla ollessaan pikkuiset ryömivät kovaa vauhtia pentulaatikossa äitiä ja ruokaa etsien. Nälkäisimmät kiljuvat kiukuissaan, ellei tarjoilu heti pelaa.
15.03.2011
9 vrk
Pennut imevät reippaasti ja nukahtavat ruokailun jälkeen kylläisinä ja tyytyväisinä. Kaikkien kynnet on leikattu, yhteeensä 144 kpl. Pikkuiset yrittävät kovasti päästä jaloilleen, mutta takatassut eivät vielä kunnolla kanna. Joidenkin pentujen silmät ovat jo aavistuksen raollaan. Jälkeläistensä nukkuessa Siiri viettää aikaa muun perheen kanssa ja lähtee mielellään kunnon ulkoilulenkille.
18.03.2011
12 vrk
Pentulaatikkoa on laajennettu ja sen pohjalle on laitettu tukeva matto, jolla naperoiden on hyvä harjoitella kävelemistä. Pentujen motoriset taidot kehittyvät koko ajan, osa pysyy jo hyvin pystyssä neljällä tassulla ja osa vasta harjoittelee menon ollessa vielä epävarmaa. Hyvää treeniä on myös kiipeily pentuesisarusten ja äidin päällä. Itsenäinen tarpeiden tekokin onnistuu, joskin isomman tuotoksen aikaansaaminen vaatii pinnistämistä. Osalla pikkuisista on jo silmät auki. Pennuilla alkaa myös olla selkeä vuorokausirytmi. Siiri on tasapainoinen ja hyvä äiti, joka hoitaa katrastaan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.
21.03.2011
15 vrk
Ruoka-aikaan käydään kovaa taistelua nisistä. Pennut ryömivät toistensa alla ja päällä yrittäen valloittaa parhaat maitoapajat, sisarukset työnnetään surutta sivuun. Kaikkien silmät ovat auki ja kävelykin sujuu jo mukavasti. Pennut osaavat myös päästää erilaisia ääniä ja pentulaatikosta kuuluu kiljumista, murinaa ja vienoa haukkumista.
23.03.2011
17 vrk
Pennut saivat ensimmäisen matokuurinsa, myös Siiri madotettiin. Pikkuiset imeskelivät reippaasti sormenpäästä tarjotun tahnan ja äiti antoi jälkiruuaksi kunnon maitohörpyt. Naperoilla on havaittavissa leikkimisen ja painimisen tapaista toimintaa. Myös pentulaatikossa olevat lelut herättävät kiinnostusta.
27.03.2011
21 vrk
Valveilla ollessaan pennut liikkuvat paljon sekä touhuavat ja leikkivät keskenään. Ensimmäisen kiinteän aterian nauttiminen sujuu hyvin - sormista tarjotut paistijauhelihanokareet saavat innostuneen vastaanoton ja katoavat äänekkään maiskutuksen saattelemina pieniin kitoihin. Korvat ovat auenneet ja hampaat ovat puhkeamassa. Muut koirat pistäytyvät hetkeksi pentulaatikossa tervehtimässä ja nuuhkimassa pikkuisia. Pennuilla on myös käynyt vieraita, kun tulevat omistajat ovat olleet tutustumassa uuteen perheenjäseneensä.
29.03.2011
23 vrk
Pennut ovat maistelleet yhteisestä kupista jauhelihanappulamössöä ja uusi ruoka tekee hyvin kauppansa. Ateriointi on odotetusti varsin sotkuista. Ruuan annon yhteydessä vihelletään pilliin luoksetulon opettamiseksi. Siiri ottaa innokkaasti vastaan pennunkatsojat ja esittelee ylpeänä katrastaan vieraille. Naperotkin tulevat uteliaina tutustumaan uusiin ihmisiin, joita haistellaan ja terävillä naskalihampaiden aluilla myös maistellaan.
31.03.2011
25 vrk
Pennut opettelevat tekemään tarpeitaan paperille. Leikkiminen ja painiminen ovat lisääntyneet, myös leluja yritetään kantaa tai raahata. Pikkuiset osaavat pomppia, juosta ja rapsuttaa jalallaan.
05.04.2011
30 vrk
Pennut syövät neljä nappula-ateriaa päivässä, päälle lipitetään vettä ja lopuksi äiti tarjoaa maitoannoksen. Siiri on lyhentänyt imetystuokioitaan, sillä jälkeläisten piraijanhampaat eivät tunnu kovin mukavilta. Pennut ovat pistäytyneet ensimmäistä kertaa ulkona ja pihalla riitti ihmettelemistä.
08.04.2011
33 vrk
Meno pentulaatikossa kiihtyy päivä päivältä. Valveilla ollessaan naperot nujakoivat keskenään sekä kokeilevat teräviä naskalihampaitaan toinen toisiinsa saaden uhrinsa kiljumaan kimeästi. Siiri pentuineen on madotettu toistamiseen.
10.04.2011
35 vrk
Siiri viettää yöt yläkerrassa muun lauman kanssa naperoiden uinuessa keskenään keittiössä. Päivän seikkailut ja ruokatankkaus myöhään illalla tekevät tehtävänsä ja pennut nukkuvat hiljaa ja rauhallisesti koko yön herätäkseen taas pirteinä uuteen päivään. Aamulla siivo pentulaatikossa on melkoinen ja pienten sottapyttyjen sekä ympäristön puhdistamisessa kuluukin pitkä tovi. Pennut ovat ulkoilleet pihalla sekä tutustuneet varikseen, jota haisteltiin kiinnostuneesti.
16.04.2011
41 vrk
Pennut pääsevät useita kertoja päivässä pihalle, jossa on mukava juosta ja leikkiä sisarusten kanssa. Samalla opetellaan tarpeidentekoa ulos. Ateriat tarjotaan välillä ulkona ja ruokinnan yhteydessä testataan pillillä luoksetuloa, joka toimii hyvin. Naperoille on esitelty lokki ja jättikokoinen kani, joita oli kiva raahata korvista tai siivestä vetämällä.
20.04.2011
45 vrk
Ulkoillessaan pihalla pennut tarkistavat, löytyykö vanhempien koirien vatsan alta nisiä ja välipalaa. Frida, Elsa ja Eetu kertovat murinalla mielipiteensä moisesta käytöksestä ja viesti menee heti perille. Eläinlääkäri Eeva Rautala kävi tarkastamassa ja siruttamassa pennut, jotka kaikki todettiin terveiksi ja reippaiksi.
22.04.2011
47 vrk
Kolmas madotus on suoritettu. Siiri on lähtenyt omaan kotiinsa Lietoon, jossa labradorityttö Martta on jo odotellut kaveriaan takaisin. Lämmin kiitos upealle sijoituskodille erinomaisesta yhteistyöstä sekä kaikesta Siirin eteen tehdystä uurastuksesta ja monista hienoista tuloksista! Kiitos Tiina ja Mikko!
23.04.2011
48 vrk
Pennut ovat päässeet ensimmäistä kertaa ajelulle. Kaksi naperoa kerrallaan sai uusia kokemuksia turvallisesti kasvattajan sylissä istuen. Pennut suhtautuivat autoiluun rauhallisesti ja ajomatka sujui ongelmitta. Starttipistoolilla on uudelleen testattu reagointia laukauksiin. Pennut kuuntelivat uteliaina ääntä ja haistelivat ruudinkäryä, sitten noutajanalut jatkoivat taas leikkimistä.
24.04.2011
49 vrk
Viisi pentua on tänään muuttanut uusiin koteihinsa. Nesta lähti Liinan ja Petterin luo Vantaalle, mukana noutoreissulla oli 11-vuotias labbisherra Sepi. Nekku muutti Leenan luo Espooseen ja Sylvi Annen hoiviin Raisioon. Riikka ja Mikko noutivat Luckyn kotiinsa Viialaan, pennunhakumatkalle osallistuivat myös 9-vuotias saksanpaimenkoiratyttö Lakka sekä 5-vuotias länsigöötanmaanpystykorvapoika Suti. Mango lähti Arjan luo Littoisiin, 6-vuotias labbispoika Wallu oli mukana noutamassa uutta perheenjäsentä kotiin. Keltainen labbispoika Onni jää meille täyttämään äskettäin poisnukkuneen Topi-pennun tyhjäksi jättämää suurta aukkoa.
25.04.2011
50 vrk
Telma muutti Jaanan perheeseen Helsinkiin.
29.04.2011
54 vrk
Viimeisenä lähti Ruuti uuteen kotiinsa Lietoon, 5-vuotias labbistyttö Ronja osallistui myös noutoreissulle. Toivotamme kaikille pikku tassuttelijoille sekä omistajilleen onnellista tulevaisuutta ja hyviä hetkiä yhdessä!


Alkuun