Uutiset 2009
Ei pentuja
Siiri (B. Cardamom) todettiin 28.12.2009 ultraäänitutkimuksessa tyhjäksi, joten pentuja ei ole tulossa Niilon (Vimpulan Nenäkäs Niilo) kanssa. Kaikille pennuista kiinnostuneille on tiedotettu asiasta. Pidämme nyt pienen tuumaustauon, sillä pentusuunnitelmat menevät kokonaan uusiksi.EIC-tilanne 11/2009
Kerhoillassa 29.11.2009 Labradorikerhon jalostustoimikunnan edustaja selvitti rodun tämänhetkistä EIC- tilannetta. Suomessa on virallisesti testattu n. 200 labradorinnoutajaa, joista terveiksi on todettu alle 50 %, loput ovat kantajia ja sairaita. Sairaista yli 50 % on oireettomia.

Jalostusyhdistelmiä suunniteltaessa pyritään siihen, ettei sairaita pentuja syntyisi. Kantajia ja oireettomia sairaita voidaan käyttää, jos niille etsitään terve kumppani. Labradorikerho kannustaa testauttamaan etenkin jalostukseen käytettävät koirat, mutta kyseessä on vain suositus, jota ei ole pakko noudattaa.

Astutus- ja pentulistalla on lukuisia pentueita, joiden vanhempia ei ole testattu, vaikka sukutaulusta löytyy tunnettuja kantajia ja/tai sairaita. Monet nartunomistajat jättävät tutkituttamatta omat koiransa ja sijoituskoirien suhteen tilanne on usein vielä huonompi. Testaamattomia narttuja astutetaan harvalukuisilla terveeksi todetuilla uroksilla, jolloin näiden urosten runsas käyttö kaventaa entisestään geenipoolia.

Koiran EIC-statuksen selvittäminen verinäytteen avulla on helppo ja yksinkertainen toimenpide eikä testin hinta vie ketään konkurssiin etenkin, kun kerho maksaa julkaistusta tuloksesta kannustusrahan. Miksi siis jättää testaamatta koira, jolla aiotaan teettää jälkeläisiä? Monen kasvattajan on syytä mennä itseensä ja katsoa peiliin! Onneksi on myös olemassa kasvattajia sekä tavallisia koiranomistajia, joille jalostuskoiran tutkituttaminen on itsestäänselvyys. Hatunnosto myös niille uroksenomistajille, jotka antavat testatun uroksensa ainoastaan tutkituille nartuille.

Tanskassa on ryhdytty aktiivisesti selvittämään labradorinnoutajien EIC-tilannetta, hienoa! Ruotsissa asiaan ei ole reagoitu millään lailla vaan ongelma on lakaistu maton alle.
Eetu 7 vuotta
Aina iloinen ja ystävällinen labbispoikamme Eetu (B. Rumba) viettää 28.11.2009 syntymäpäiviään! Sydämelliset onnittelut myös Eetun sisaruksille Tanssi-pentueessa!TOKO 15.11.2009 Kirkkonummi
Eetu (B. Rumba):
EVL 0, 167 pistettä
- tuomari Ralf Björklund, ohjaaja Susanne Sundman-Lindén

Täydellinen farssi lienee osuvin ilmaus päivän kokeesta. Olimme ensimmäistä kertaa hyvin tiukaksi tunnetulla tuomarilla, mutta arvostelun ankaruus ja pikkutarkkuus ylittivät kaikki ennakko-odotukset. Myös yleisö seurasi suu auki ja päätään puistellen tuomarin näyttämiä numeroita.

Eetun suorituksissa oli paljon parannettavaa ja virheistä pitää tietenkin rangaista, mutta näin surkeaa tulosta emme kuitenkaan olisi ansainneet. Pistemenetykset eivät selvinneet sääntökirjaa selaamalla ja kokeesta jäi joka tavalla erittäin ikävä maku.
TOKO 14.11.2009 Harviala
Eetu (B. Rumba):
EVL 2, 250 pistettä
- tuomari Harri Laisi, ohjaaja Susanne Sundman-Lindén

Raffe (B. Roquefort):
AVO 1, 174 pistettä
- tuomari Harri Laisi, ohjaaja Arja Tala

Eetun palkkaus epäonnistui, sillä kehän ulkopuolella odottava ruokakuppi kiinnosti liikaa ja koiran keskittyminen suorituksiin herpaantui. Ohjaaja joutui antamaan ylimääräisiä käskyjä, jotka verottivat pisteitä.
TOKO 08.11.2009 Kotka
Eetu (B. Rumba):
EVL 1, 262,5 pistettä, 3. sija
- tuomari Harri Laisi, ohjaaja Susanne Sundman-Lindén

Eetu oli iloinen ja innostunut. Pienet kauneusvirheet suorituksissa tiputtivat pisteitä.
Terveystulokset 10/2009
Martta (B. Starling): Lonkat A/A, kyynärät 0/0, silmät terveet

Kuvannut eläinlääkäri Tiina Illukka ja Kennelliiton arvostelija päätyivät samaan lopputulokseen, hieno juttu!
Auran Nuuskujen jäsentenvälinen NOME 25.10.2009 Piikkiö
Siiri (B. Cardamom) ja Martta (B. Starling) osallistuivat epäviralliseen NOME-kokeeseen, joka suoritettiin riistoilla. Tiinan ohjaama Siiri työskenteli konkariluokassa iloisesti ja vauhdikkaasti. Nuori Martta puolestaan suoriutui Mikon ohjaamana hienosti vanhempien ja kokeneempien koirakoiden joukossa kuitaten täysillä pisteillä alokasluokan voiton. Paljon onnea ahkerasti treenanneille Martalle ja Mikolle, jotka saivat kotiin viemisiksi pokaalin ja komean kiertopalkinnon! Tuomareina toimivat Juha Lähteenmäki, Jutta Wiklund ja Kari Saloranta.NOME-B 10.10.2009 Mjösund
Elsa (B. One And Only):
AVO 0
- tuomari Antti Nurmi, ohjaaja Kim Lindén

Siiri (B. Cardamom):
AVO 0
- tuomari Antti Nurmi, ohjaaja Tiina Koski
NOME-B 03.10.2009 Pomarkku
Eetu (B. Rumba):
VOI 0
- tuomari Markku Bräyschy, ohjaaja Susanne Sundman-Lindén

Siiri (B. Cardamom):
AVO 0
- tuomari Jyry Tuominen, ohjaaja Tiina Koski

Lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana! Ohjaaja ehti jo huokaista helpotuksesta, kunnes tuomari pahoitellen totesi hakuruudun viimeisen riistan olevan rikki - ilman tätä työtapaturmaa Eetu olisi palkittu. Olemme panostaneet treeneihin, jotka sujuvat mukavasti, mutta kokeissa ilmenee kuitenkin ongelmia. Huono tulostaso murentaa myös ohjaajan treenimotivaatiota. Mikä neuvoksi?
NOME-B 03.10.2009 Hailuoto
Sara (B. Coriander):
ALO 0
- tuomari Tobina Nyman, ohjaaja Riitta HeikkinenNOME-B 27.09.2009 Tammisaari
Raffe (B. Roquefort):
AVO 0
- tuomari Ossi Kähärä, ohjaaja Arja Tala

Siiri (B. Cardamom):
AVO - (ohjaaja keskeytti)
- tuomari Ossi Kähärä, ohjaaja Tiina Koski

Raffe starttasi ensimmäistä kertaa avoimessa luokassa. Tulosta ei tänään tullut, mutta koirakko sai hyödyllistä kokemusta jatkoa ajatellen.
Luonnetesti 26.09.2009 Haukipudas
Sara (B. Coriander):
+191 pistettä
- tuomarit Reijo Hynynen & Lauri Ojala, ohjaaja Riitta HeikkinenNOME-B 20.09.2009 Perniö
Elsa (B. One And Only):
AVO 1
- tuomari Ossi Kähärä, ohjaaja Kim Lindén

Siiri (B. Cardamom):
AVO 3
- tuomari Ossi Kähärä, ohjaaja Tiina Koski

Veteraani-ikäisen Elsan mahtava suoritus kruunasi viikonlopun!
Labradorinnoutajien TOKO-mestaruus 20.09.2009 Helsinki
Uuno (B. Gorgonzola):
AVO 2, 142 pistettä, 3. sija
- tuomari Ossi Harjula, ohjaaja Heidi Metsola

Raffe (B. Roquefort):
AVO 2, 142 pistettä
- tuomari Ossi Harjula, ohjaaja Arja Tala
TOKO 19.09.2009 Vantaa
Raffe (B. Roquefort):
AVO 3, 104 pistettä
- tuomari Markku Santamäki, ohjaaja Arja TalaNOME-B 19.09.2009 Vesilahti
Eetu (B. Rumba):
VOI 0
- tuomari Vesa Hietikko, ohjaaja Susanne Sundman-Lindén

Päivän koe oli vaikea ja maasto erittäin haasteellinen. Kaiken lisäksi Eetu keksi ohjaajan kauhuksi ihan uusia temppuja. Alun palautuksissa koira laski yllättäen matkan puolivälissä riistat maahan ja rupesi kohentamaan otteitaan linnuista - ohjaajan ärähtäminen johti riistan rikkomiseen ja koe päättyi siihen.

Järjestäjät saivat noottia huolimattomuudestaan. Parkkipaikkana oleva pelto toimi myös koealueena (maaohjaus) - tätä vain ei missään ilmoitettu ja niinpä ihmiset kävivät pellolla ulkoiluttamassa ja pissattamassa koiriaan. Hakualueella eräs koira sai piikkilangasta haavan silmäkulmaansa ja suuhunsa. Toinen koira juoksi samaisella alueella ruosteiseen katiskaan - koira oli juuttunut lintu suussa katiskan suuaukkoon, mutta saatiin onneksi tuomarin ja omistajien avulla irrotettua!
Auran Nuuskujen TOKO-mestaruus 13.09.2009 Turku
Eetu (B. Rumba):
EVL 2, 233 pistettä, 3. sija
- tuomari Ilkka Stén, ohjaaja Susanne Sundman-Lindén

Eetun suorituksissa ei ollut kehumista ja tunnistusnoudon nollaaminen kruunasi päivän. Koira nosti väärän kapulan, mutta huomattuaan virheensä vaihtoi sen oikeaan, jonka toi ohjaajalle. Samalla meni 1-tulos sivu suun.
Kanta-Hämeen Noutajakoirayhdistyksen TOKO-mestaruus 12.09.2009 Hämeenlinna
Eetu (B. Rumba):
EVL 0, 183 pistettä
- tuomari Harri Laisi, ohjaaja Susanne Sundman-Lindén

Hyvin sujuneiden treenien jälkeen odotukset olivat korkealla, mutta kokeessa ohjaaja palautettiin nopeasti maan pinnalle. Eetun työskentely oli hidasta ja jähmeää, yhdessä tekeminen ei olisi voinut koiraa vähempää kiinnostaa. Lopputulos oli sen mukainen. Harmitti ja nolotti.
NOME-B 06.09.2009 Mjösund
Eetu (B. Rumba):
VOI 0
- tuomari Ossi Kähärä, ohjaaja Susanne Sundman-Lindén

Elsa (B. One And Only):
AVO 2
- tuomari Raija Viidanoja, ohjaaja Kim Lindén

Eetu teki innokkaasti töitä raskaassa suomaastossa ja pudottuaan suonsilmäkkeisiin koira ponnistautui kerta toisensa jälkeen ylös jatkamaan tehtäväänsä. Hankala kolmoismarkkeeraus epäonnistui ja tuomari hylkäsi haun, joten jäimme tälläkin kertaa ilman palkintoa.

Elsa osallistui neljän vuoden tauon jälkeen kokeeseen startaten avoimessa luokassa ensimmäistä kertaa ja saavuttaen heti ohjaajan iloiseksi yllätykseksi 2. palkinnon. Elsa suoritti kaikki tehtävät hyväksytysti, mutta pienet puutteet työskentelyssä vaikuttivat palkintosijaan. Luokassa ei jaettu yhtään 1-tulosta.
MEJÄ 06.09.2009 Pyhäntä
Sara (B. Coriander):
VOI 3, 27 pistettä
- tuomari Seppo Venäläinen, ohjaaja Riitta Heikkinen

Metsäkanalintuparvi sotki Saran hyvin alkaneen jäljestyksen Pohjois-Pohjanmaan kennelpiirin piirinmestaruuskokeessa.
Merenneito-pentue 2 vuotta
Paljon onnea Ruskalle 2-vuotissyntymäpäivän johdosta 05.09.2009!NOU 30.08.2009 Kemiö
Lempi (B. Sparrow):
NOU 1
- tuomari Petri Tuominen, ohjaaja Heidi Langheid

Lempi suoritti ensiyrittämällä hyväksytysti noutajien taipumuskokeen hienon arvostelun kera! Metsästyskokeen alokasluokka kutsuu!
Ryhmänäyttely 30.08.2009 Luumäki
Eetu (B. Rumba):
KÄY/ERI-2
- tuomari Riitta-Liisa Lehtonen

Elsa (B. One And Only):
VET/ERI-1, ROP-veteraani
- tuomari Riitta-Liisa Lehtonen

Eetu: Mittasuhteiltaan ja kooltaan hyvä. Hyvä pää ja ilme. Riittävä luusto. Hyvä selkälinja ja hännänkiinnitys. Voisi olla edestä ja takaa hieman voimakkaammin kulmautunut. Avoin turkki. Liikkuu hyvin. Esiintyy erittäin hyvin.

Elsa: 8 vuotta nuori veteraani. Hyvin sopusuhtainen. Hyvä pää ja ilme. Hyvin kulmautunut. Hyvä karva ja häntä. Liikkuu pitkällä vetävällä askeleella. Erittäin hyväkuntoinen veteraani. Esiintyy hyvin.
MEJÄ 23.08.2009 Tammela
Raffe (B. Roquefort):
VOI 1, 46 pistettä => FI JVA
- tuomari Pasi Kemppainen, ohjaaja Toni Törnqvist

Raffe nuuskutteli kolmannen 1-tuloksensa ja saimme kenneliimme kuudennen jälkivalion! Paljon onnea Raffelle, Arjalle ja Tonille!
MEJÄ 23.08.2009 Pyhäntä
Sara (B. Coriander):
VOI 1, 44 pistettä
- tuomari Martti Hirvonen, ohjaaja Riitta HeikkinenNOME-B 22.08.2009 Jämsänkoski
Eetu (B. Rumba):
VOI 0
- tuomari Harri Sivén, ohjaaja Susanne Sundman-Lindén

Päivän koe osoitti, että treenimme vaativat lisähäiriöitä niin riistan, laukausten kuin yhtä aikaa työskentelevien koirien muodossa. Näillä eväillä jatketaan harjoituksia.
Geenitestitulos 8/2009
Kira (B. Gruyere) - EIC: genotyyppi n/eicLintu-pentue 1 vuotta
Iloiset onnentoivotukset Ainolle, Hansulle, Lempille ja Martalle 1-vuotissyntymäpäivän johdosta 21.08.2009!NOME-B 12.08.2009 Vehmaa
Siiri (B. Cardamom):
AVO 2
- tuomari Jouni Vimpeli, ohjaaja Tiina Koski

Siiri suoritti hyväksytysti kokeen kaikki tehtävät, mutta pienet puutteet työskentelyssä vaikuttivat palkintosijaan.
NOME-B 09.08.2009 Sastamala
Eetu (B. Rumba):
VOI 0
- tuomari Risto Heikkonen, ohjaaja Susanne Sundman-Lindén

Siiri (B. Cardamom):
AVO 0
- tuomari Jyry Tuominen, ohjaaja Tiina Koski

150 metrin maaohjaus kumpuilevalla pellolla molemminpuolisine häiriöriistoineen osoittautui Eetulle liian vaikeaksi. Ohjaaja ei halunnut painostaa koiraa, joten tehtävä jäi suorittamatta. Hakuruudusta Eetu toi reippaasti 4/5 riistaa, mutta kauimmaisin jäi löytämättä, jonka vuoksi tuomari hylkäsi haun ja jäimme ilman tulosta. Ohjaaja oli tyytyväinen koiran työskentelyyn ja erinomaiseen riistankäsittelyyn.
MEJÄ 02.08.2009 Oripää
Siiri (B. Cardamom):
AVO 1, 49 pistettä => kilpailuoikeus VOI-luokkaan, 1. sija, Pikku-Jaalan kiertopalkinto
- tuomari Juhani Heikniemi, ohjaaja Tiina KoskiMEJÄ 02.08.2009 Liminka
Sara (B. Coriander):
VOI 1, 47 pistettä
- tuomari Martti Hirvonen, ohjaaja Riitta HeikkinenTerveystulokset 27.07.2009
Eetu (B. Rumba): Silmät terveet
Siiri (B. Cardamom): Silmät terveetNOME-B 26.07.2009 Padasjoki
Eetu (B. Rumba):
VOI 0
- tuomari Markku Bräyschy, ohjaaja Susanne Sundman-Lindén

Kaksoismarkkeeraus painui Eetun mieleen liiankin hyvin, sillä koira pyrki ohjaustehtävässä itsepintaisesti jo noudetuille riistoille vastoin ohjaajan käskyjä ja pillityksiä. Eetu stressaantui ja rikkoi riistan, koska ei saanut työskennellä oman mielensä mukaan. Ohjaaja oli kovin pettynyt koiran suoritukseen.
NOME-B 26.07.2009 Padasjoki
Siiri (B. Cardamom):
AVO 0
- tuomari Harri Sivén, ohjaaja Tiina Koski

Ohjaajan ikäväksi yllätykseksi vesipeto Siiri päätti tänään olla menemättä veteen.
NOME-B 25.07.2009 Padasjoki
Raffe (B. Roquefort):
ALO 3
- tuomari Ossi Kähärä, ohjaaja Arja TalaKaikkien rotujen näyttely 25.07.2009 Helsinki
Eetu (B. Rumba):
KÄY/ERI-1, PU-3
- tuomari Ronald James, Iso-Britannia

Good size, shape and outline. Very typical head, eye and expression. Good neck. Good ribb and topline. Excellent otter tail. Harsh weather resistant coat. Pleasing bone and feet. Active and brisk mover.

Tiukkaa linjaa pitänyt tuomari jakoi etupäässä sinistä nauhaa.
NOU 19.07.2009 Antskog
Martta (B. Starling):
NOU 1
- tuomari Joni Höijer, ohjaaja Mikko Koski

Martta läpäisi pentueensa ensimmäisenä hyväksytysti noutajien taipumuskokeen! Nyt kuono kohti metsästyskokeen alokasluokkaa!
NOME-B 18.07.2009 Antskog
Siiri (B. Cardamom):
AVO 0
- tuomari Ari-Pekka Fontell, ohjaaja Tiina KoskiFrida 12 vuotta ja Elsa 8 vuotta
Iloinen ja hyväkuntoinen vanhuksemme Frida (B. Lucky Coin) täyttää 12 vuotta 12.07.2009 ja juhlii syntymäpäiväänsä yhdessä reippaan tyttärensä Elsan (B. One And Only) kanssa, joka saavuttaa 8 vuoden veteraani-iän. Paljon onnea ihanille tyttösillemme! Lämpimät onnittelut myös Fridan pentuesisaruksille!Kaikkien rotujen näyttely 04.07.2009 Tuusula
Eetu (B. Rumba):
VAL/ERI-3
- tuomari Murray Armstrong, Iso-Britannia

Nice masculine head. Good bone and feet. Nice topline and tailset. Excellent quarters. In nice coat. Moved well.
Geenitestitulokset 6/2009
Frida (B. Lucky Coin) - EIC: genotyyppi eic/eic, CNM/HMLR: genotyyppi n/n
Elsa (B. One And Only) - EIC: genotyyppi eic/eic, CNM/HMLR: genotyyppi n/n
Eetu (B. Rumba) - EIC: genotyyppi n/eic, CNM/HMLR: genotyyppi n/n
Siiri (B. Cardamom) - EIC: genotyyppi n/eic, CNM/HMLR: genotyyppi n/n
Martta (B. Starling) - EIC: genotyyppi eic/eic, CNM/HMLR: genotyyppi n/n
Sara (B. Coriander) - EIC: genotyyppi eic/eic

Testautimme koiramme saatuamme tietää, että viimeisimmän pentueemme isä oli todettu EIC-kantajaksi. Myös muutama kasvattimme kävi testeissä. Tulokset olivat ikävä yllätys, sillä olimme odottaneet tyystin toisenlaisia vastauksia. Ihmetystä herättää, että nyt sairaiksi todetut koirat eivät ole koskaan osoittaneet minkäänlaisia oireita.

EIC on sekä sairautena että testinä uusi asia. Suomessa tutkittu koirapopulaatio on toistaiseksi hyvin pieni, mutta tähän mennessä saatujen testitulosten perusteella sairautta näyttäisi esiintyvän rodussa runsaasti ja uusia kantajia löydetään koko ajan lisää. Toivottavasti mahdollisimman moni käy testauttamassa koiransa rodun parhaaksi ja sairautta koskevan tiedon lisäämiseksi - vain siten voimme vaikuttaa tilanteeseen.
NOME-B 14.06.2009 Lohtaja
Sara (B. Coriander):
ALO 0
- tuomari Ossi Kähärä, ohjaaja Riitta Heikkinen

Kuuliaisuuden puute tiputti tänään Saran palkinnoilta.
NOME-B 13.06.2009 Espoo
Siiri (B. Cardamom):
AVO 3
- tuomari Erkko Salo, ohjaaja Tiina KoskiMEJÄ 07.06.2009 Muhos
Sara (B. Coriander):
VOI 1, 50 pistettä => FI JVA, 1. sija
- tuomari Heikki Kanniainen, ohjaaja Riitta Heikkinen

Sara ja Riitta kuittasivat kolmannen 1-tuloksensa huippupistein ja saimme kenneliimme viidennen jälkivalion! Sydämelliset onnittelut ylpeältä kasvattajalta!
NOME-B 31.05.2009 Hattula
Raffe (B. Roquefort):
ALO 1 => kilpailuoikeus AVO-luokkaan
- tuomari Harri Sivén, ohjaaja Arja Tala

Upea suoritus, paljon onnea Raffelle ja Arjalle!
Kaikkien rotujen näyttely 31.05.2009 Mänttä
Lempi (B. Sparrow):
JUN/H
- tuomari Raimo Louhio

Alhaalta puuttuu M1. 9 kuukauden ikäinen narttu, joka on hyvää tyyppiä. Varsin pienikokoinen ja matalaraajaisen vaikutelman tekevä koira, jonka pää hammaspuutosta lukuun ottamatta virheetön. Hyvä kaula. Pehmeä, liikkeessä takakorkea selkälinja. Lupaava rintakehä. Oikeat kulmaukset. Hyvät liikkeet. Hyvä turkki. Avoin hyvä luonne.
NOME-B 30.05.2009 Ylikiiminki
Sara (B. Coriander):
ALO 0
- tuomari Vesa Hietikko, ohjaaja Riitta Heikkinen

Hyvin alkanut koe keskeytyi koiran ruvettua yllättäen kierimään riistan päällä.
MEJÄ 24.05.2009 Tammela
Uuno (B. Gorgonzola):
VOI 1, 41 pistettä => FI JVA
- tuomari Pasi Kemppainen, ohjaaja Heidi Metsola

Raffe (B. Roquefort):
VOI 3, 28 pistettä
- tuomari Tuovi Henttu, ohjaaja Toni Törnqvist

Kolmannen 1-tuloksensa myötä Uunosta leivottiin kennelimme neljäs jälkivalio! Lämpimät onnittelut Uunolle ja Heidille!
MEJÄ 24.05.2009 Muhos
Sara (B. Coriander):
VOI 1, 47 pistettä
- tuomari Kari Muje, ohjaaja Riitta Heikkinen

Saran koekausi alkoi hienosti! Vielä yksi ykköstulos...
MEJÄ 24.05.2009 Ypäjä
Siiri (B. Cardamom):
AVO 0
- tuomari Juhani Heikniemi, ohjaaja Tiina KoskiNOU 21.05.2009 Kangasala
Ruska (B. Little Mermaid):
NOU 1
- tuomari Jouni Vimpeli, ohjaaja Pasi Pursiainen

Ruska läpäisi ensiyrittämällä noutajien taipumuskokeen!
MEJÄ 03.05.2009 Nakkila
Raffe (B. Roquefort):
VOI 1, 42 pistettä
- tuomari Heikki Kulo, ohjaaja Toni Törnqvist

Raffen jäljestyskausi käynnistyi mukavasti! Nyt puuttuu enää se viimeinen ykkönen...
MEJÄ 03.05.2009 Kalanti
Siiri (B. Cardamom):
AVO 1, 42 pistettä
- tuomari Jukka Korsberg, ohjaaja Tiina Koski

Tiina debytoi ohjaajana mejä-kokeessa - molemmat tytöt pärjäsivät hienosti!
Terveystulokset 4/2009
Ruska (B. Little Mermaid): Lonkat C/B, kyynärät 0/0, silmät terveet

Kuvanneen eläinlääkärin Per Axelsonin alustava arvio lonkista oli B/B, mutta tulos huononi Kennelliiton arvostelussa.
TOKO 25.04.2009 Inkoo
Eetu (B. Rumba):
EVL - (ohjaaja keskeytti)
- tuomari Ilkka Stén, ohjaaja Susanne Sundman-Lindén

Koe alkoi ryhmässä istumisella, joka nollaantui Eetun mentyä maahan. Kun paikalla makuukaan ei sujunut odotetusti, rupesivat ohjaajan hälytyskellot soimaan. Yksilösuoritusten alkua odotellessamme Eetu oli innostunut ja kontaktinhakuinen, mutta kehässä koiran vire hiipui kokonaan ja Eetu toimi kuin hidastetussa filmissä. Kesken suoritusten piti myös rapsutella ja haukotella, perusasennot unohtuivat, seuraaminen oli aivan kamalaa jne. Ohjaaja katsoi parhaaksi keskeyttää kokeen.

Muillakin koirilla sujui huonosti eikä luokassa tullut yhtään ykköstulosta. Liekö kevään ensimmäisellä aurinkoisella ja lämpimällä päivällä osuutta asiaan? Tosin sää ei saisi suoritukseen vaikuttaa.
Ryhmänäyttely 19.04.2009 Pyhäsalmi
Sara (B. Coriander):
KÄY/EH-1
- tuomari Markku Santamäki

Sopivan kokoinen, mittasuhteiltaan oikea. Hyvä pää, oikea-asentoiset korvat. Pitkä kaula, oikea rintakehän muoto. Riittävä luusto, tasapainoisesti kulmautuneet raajat, ohut häntä. Liikkuu ja käyttäytyy hyvin.

Tuomarilla oli tiukka linja ja vain muutama koira sai ERI:n. Sara voitti hienosti luokkansa.
Ryhmänäyttely 19.04.2009 Sipoo
Eetu (B. Rumba):
VAL/EH-1
- tuomari Matti Luoso

Erittäin hyväntyyppinen, mutta melko kevyessä kunnossa oleva uros. Hyvä pää, oikea purenta. Hyvä kaula ja niskalinja. Hyvä luusto ja hyvät käpälät. Kulmaukset voisivat olla hieman vahvemmat varsinkin edessä. Hyvä eturinta. Turhan kevyt runko. Liikkuu hyvällä askeleella. Hyvä luonne. Kunto pudottaa palkintosijan.

Hyväkuntoinen ja sopusuhtainen Eetu ei ollut raskasta tyyppiä suosineen tuomarin mielestä riittävän tuhdissa kunnossa! Surullista...
TOKO 18.04.2009 Helsinki
Eetu (B. Rumba):
EVL 2, 233,5 pistettä
- tuomari Riitta Räsänen, ohjaaja Susanne Sundman-Lindén

Koe pidettiin ruohokentällä hyytävän kylmässä ja tuulisessa kevätsäässä, onneksi yöllä satanut lumi oli ehtinyt sulaa ennen kokeen alkua. Suoritukset tehtiin neljässä osassa sekoitetussa järjestyksessa. Arvostelu oli tiukkaa ja tuomari kertoi jokaisen liikkeen jälkeen syyt pistevähennyksiin. Eetu selvitti kaikki osiot, josta ohjaaja oli iloinen.
Ryhmänäyttely 04.04.2009 Hausjärvi
Lempi (B. Sparrow):
PEN-1, KP, ROP-pentu
- tuomari Saija Juutilainen

7 kk tasapainoisesti kehittynyt. Hyväluustoinen ja -runkoinen narttupentu. Nartun pää ja ilme. Kaunis häntä, hyvät vahvat käpälät, kaunis syvä väri. Lupaava karvapeite, liikkuu kauniisti, oikea labradorin luonne.
Kreikan mytologia -pentue 10 vuotta
Sydämelliset onnittelut 01.04.2009 olevan syntymäpäivän johdosta! Toivotamme mukavaa juhlapäivää!Eetusta AN:n Toko-koira 2008
Eetu (B. Rumba) sai 25.03.2009 Auran Nuuskujen palkinnon, joka jaettiin vuonna 2008 parhaiten menestyneelle tottelevaisuuskokeissa kilpailleelle noutajalle.Siiristä AN:n Nome-tulokas 2008
Siiri (B. Cardamom) sai 25.03.2009 Auran Nuuskujen palkinnon, joka jaettiin vuonna 2008 metsästyskokeissa ensi kertaa startanneelle parhaiten menestyneelle noutajalle.Eetusta Labradorinnoutajakerhon Tottelevaisuuslabradori 2008
Eetu (B. Rumba) sai 22.03.2009 Labradorinnoutajakerhon kiertopalkinnon, joka jaettiin vuonna 2008 parhaiten menestyneelle tottelevaisuuskokeissa kilpailleelle labradorille.TOKO 22.03.2009 Helsinki
Eetu (B. Rumba):
EVL 1, 294,5 pistettä, KP, 3. sija
- tuomari Harri Laisi, ohjaaja Susanne Sundman-Lindén

Eetun onnistunut ja iloinen koesuoritus kruunasi päivän!
Juusto-pentue 4 vuotta
Paljon onnea koko katraalle 4-vuotissyntymäpäivän johdosta 17.03.2009!Mauste-pentue 3 vuotta
Iloista 3-vuotissyntymäpäivää 16.03.2009 Kaffelle, Netalle, Saralle, Siirille ja Vilmalle!Eetusta KHN:n Toko-koira 2008
Eetu (B. Rumba) sai 28.02.2009 Kanta-Hämeen Noutajakoirayhdistyksen kiertopalkinnon, joka jaettiin vuonna 2008 parhaiten menestyneelle tottelevaisuuskokeissa kilpailleelle noutajalle.TOKO 21.02.2009 Harviala
Raffe (B. Roquefort):
AVO 3, 119 pistettä, 3. sija
- tuomari Markku Santamäki, ohjaaja Arja TalaEetusta SSN:n Paras toko-koira 2008
Eetu (B. Rumba) sai 19.02.2009 Salon Seudun Noutajien kiertopalkinnon, joka jaettiin vuonna 2008 parhaiten menestyneelle tottelevaisuuskokeissa kilpailleelle noutajalle.Alma 14 vuotta
Harmaakuonoinen koiravanhuksemme Alma (Kariminn's Nougat Icecream) juhlii 18.02.2009 14- vuotissyntymäpäiväänsä! Kunnioitettavaan ikään ehtinyt daami lienee pentueestaan ainoa, joka vielä tassuttelee täällä maan päällä. Ystävällinen ja hyväntuulinen Alma on pysynyt terveenä, joskin askel on hidastunut ja lyhentynyt. Mieli on edelleen virkeä ja ajatus kristallinkirkas. Ruokailuhetket sekä rauhalliset metsälenkit ovat vanhuksen mieleen. Paljon onnea rakkaalle Almalle!TOKO 08.02.2009 Pornainen
Eetu (B. Rumba):
EVL 1, 289,5 pistettä, KP, 2. sija
- tuomari Harri Laisi, ohjaaja Susanne Sundman-Lindén

Liikkeet suoritettiin sekoitetussa järjestyksessa yhteen pötköön. Kaikki osiot onnistuivat, joskin loppupuolelle sijoitettu seuraaminen sujui luvattoman huonosti Eetun ihmetellessä, miksei saa mitään palkkaa.
Ryhmänäyttely 31.01.2009 Raahe
Sara (B. Coriander):
KÄY/H
- tuomari Saija Juutilainen

2-vuotias oikealinjainen nuori narttu, jolla kokoon nähden saisi olla hieman enemmän raajaluustoa. Eturinta saa vielä kehittyä. Oikea rungon muoto. Kaunisilmeinen narttumainen pää, riittävä otsapenger. Etuosa saisi olla paremmin kulmautunut. Hyvät käpälät, riittävät takakulmat. Liikkuu mielellään, taka-askel jää rungon alle ja etuosa saa tiivistyä. Hieno luonne.
TOKO 25.01.2009 Helsinki
Eetu (B. Rumba):
EVL 2, 252 pistettä
- tuomari Harri Laisi, ohjaaja Susanne Sundman-Lindén

Suoritukset tehtiin kaikki yhteen pötköön sekoitetussa järjestyksessa, mikä toi mukavaa vaihtelua koerutiineihin. Ruutu nollaantui Eetun haistelun vuoksi.

Alkuun